Bezpłatne warsztaty kulinarne odbyły się we wtorek w Zespole Szkół nr 1 w ramach cyklu „Czas na ryby” i zostały zorganizowane przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”. Wzięło w nich udział 20 uczniów. Ale zainteresowanie było dużo większe.
- To warsztaty, które prowadzimy w całym województwie dla uczniów i nauczycieli – mówi Kamil Klekowski. – Szkoły gastronomiczne często pomijają naukę filetowania i obróbki ryb. Szkoda, bo ryby są smaczne i zdrowe, a na Opolszczyźnie mamy naprawdę doskonałej jakości karpia i pstrąga. Niechęć do ryb bierze się głównie z nieumiejętności ich obróbki. Próbujemy to zmienić. Kucharz musi taką umiejętność posiadać.
Był pokaz szefa kuchni, ale także część praktyczna, podczas której młodzież przygotowywała dania z ryb według własnego pomysłu.
- Kreatywność młodych ludzi jest ogromna – mówi Kamil Klekowski. – Były już tosty z ryb, kebaby, tortille, burgery, makarony i pasty, a nawet zupa z pierożkami z rybnym farszem. To dowód na to, że ryby można podawać na wiele sposobów i nie tylko na wigilię.
Zuzanna Tomczyk i Kinga Widera zaproponowały karpia z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.
- To bardzo proste i popularne danie, w którym zwykle zamiast ryby jest kurczak – wyjaśnia Zuzanna Tomczyk. – My wzbogacamy je słonecznikiem i miodem, żeby było słodko i lokalnie.
Warsztaty odbędą się jeszcze w Oleśnie, Opolu, Gorzowie Śląskim, Głubczycach, Nysie, Kędzierzynie-Koźlu, Strzelcach Opolskich i w Prudniku.
Projekt realizowany jest dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?