Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Namysłowie. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Namysłowie
Najlepsze lody w Namysłowie WS Studio
Dowiedz się, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Namysłowie. Sezon letni na pewno wszystkim kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Namysłowie.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Namysłowie?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Namysłowie

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Namysłowie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Namysłowie?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów w Polsce?

W czasach po II wojnie światowej produkcja lodów w Polsce znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się popularne. We wczesnych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle lub andruty. Smaki oferowane wówczas nie były urozmaicone. Najczęściej były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo komponowano nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawane były w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na namyslow.naszemiasto.pl Nasze Miasto