2 z 7
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/42/47/6297644931c24_o_large.jpg)
fot. mayerkleinostheim/123RF
Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon
Kalarepa – skarbnica witaminy C i błonnika
Kalarepa jest bogata w witaminę C oraz inne antyoksydanty, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kwas askorbinowy ułatwia wchłanianie żelaza, co jest szczególnie cenne dla osób chorujących na anemię.
Wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy i reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wpływa także pozytywnie na pracę jelit. Kalarepkę można spożywać na surowo, gotowaną lub pieczoną.